Recepten van leden 


Koolhydraatarme kokospudding

Ingrediënten:

 50 gr. geraspte kokos, 20 gr. Steviala Kristal, 50 gr. roomkaas of zuivelspread, 1 losgeklopt ei, 125 ml slagroom, 150 ml kokosmelk, 1 tl. vanille aroma. 

 

Bereiding

Meng in een magnetronbestendige kom de helft van de slagroom met de geraspte kokos, Steviala Kristal en vanille aroma. Doe de kom 1 minuut in de magnetron (700 Watt) en zet opzij. Als je geen magnetron hebt, kun je dit ook even kort opwarmen in een steelpannetje. Klop ondertussen in een andere kom het ei los en voeg de overgebleven slagroom toe. 

Verwarm nu de kokosmelk en roomkaas in een steelpannetje, totdat de roomkaas is gesmolten. Voeg dan de slagroom met geraspte kokos toe. Warm dit kort op en voeg tenslotte het losgeklopte ei met de slagroom toe. Warm dit al roerend op, totdat de pudding dikker begint te worden. Zet het vuur uit als het mengsel begint te koken. 

Schenk het mengsel in 4 kleine ramekins of dessertglazen en laat minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Garneer de kokospudding voor het serveren met een beetje geraspte kokos. 

 

 

Recept van: Joep


Rabarbercake

Ingrediënten:

 225 gr. boter op kamertemperatuur, 225 gr. suiker, 3 eieren op kamertemperatuur, 250 gr. bloem, 1 tl. bakpoeder, 2 el karnemelk, snuf zout, 225 gr. rabarber, 2 tl. gemalen anijs, poedersuiker en springvorm (20 cm).

 

Bereiding

 Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop met de mixer of in de keukenmachine 150 gr. boter met 150 gr. suiker en een snuf zout zacht. Klop een voor een de eieren erdoor. 

Zeef 150 gr. bloem met de pakpoeder boven de kom en mix tot een glad beslag. Klop de karnemelk erdoor. 

Snijd de rabarber in stukjes van 2 cm en spatel ze door het beslag. Schep het beslag in de ingevette vorm en strijk de bovenkant glad. 

Kneed met je vingertoppen een kruimelig deeg van de resterende 75 gr. boter, 75 gr. suiker, 100 gr. bloem en de anijs. Strooi de deeg/anijskruimels over het beslag. 

Bak de kruimelcake in ongeveer 1 uur gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm. Haal hem dan uit de springvorm en bestrooi met wat poedersuiker. 

 

Recept van: Henri


Snert

Ingrediënten:

350 gr. speklapjes, 500 gr. schouderkarbonades, 3 a 4  bouillonblokjes,1 pak spliterwten (= 500 gram), 1 flinke aardappel in kleine blokjes gesneden, 1 rookworst Xl  (= 375 gram), 2,5 liter water, peper en 500 gram verse erwtensoepgroenten in stukjes : 120 gr. (winter)wortel, 175 gr. prei, 80 gr. ui, 100 gr, knolselderij, 25 gr. bladselderij. 

 

Bereiding

De schouderkarbonades in zijn geheel en de speklapjes in kleine stukjes gesneden koken in 2,5 liter water + de bouillonblokjes in een soeppan (+/- 50 minuten). Spoel ondertussen de spliterwten en snij de aardappel in kleine blokjes.  Als het vlees gaar is, de karbonades uit de pan halen, even af laten koelen en dan het vlees met 2 vorken uit elkaar trekken en het bot verwijderen. Voeg het vlees weer terug in de pan. Voeg  vervolgens de afgespoelde spliterwten toe, samen met de erwtensoepgroenten en de aardappelblokjes. Laat de soep nog 50-60 minuten zachtjes pruttelen, onder af en toe roeren en voeg in de laatste 10 minuten  de rookworst toe (in plakjes gesneden) en breng op smaak met peper. Lekker met roggenbrood en katenspek. Eet smakelijk!

Tip: de erwtensoep is een dag na bereiding het allerlekkerst. 

 

Recept van: Moniek 


Groenten quiche

Ingrediënten:

1 flinke prei, 2 grote winterwortels, 1 grote  pastinaak, 250 gram doperwten (diepvries), 1 pakje bladerdeeg (diepvries), 3 eieren, handje geraspte belegen kaas, 1 eetlepel olijfolie, zout, peper en  springvorm (24 cm).

 

Bereiding

De groenten schoonmaken en wassen. Snij deze in niet te kleine stukjes, stoof deze in wat olijfolie tot alles bijna gaar is. De pan van het vuur nemen. De 3 eieren klutsen en het grootste deel door de groenten mengen. De bodem van de springvorm insmeren met de olijfolie en daarna de randen en bodem bedekken met de ontdooide plakken bladerdeeg. Stort hierin het groentemengsel endek af met de rest van het bladerdeeg. Smeer de bovenkant in met een beetje ei en bestrooi met de geraspte kaas. 

Daarna ongeveer 25 minuten in het midden van een voorverwarmde over op stand 4-5. Als de bovenkant van de taart bruin kleurt, is de quiche klaar. Eet smakelijk!

 

Recept van: Joep


Pompoensoep (voor 4 personen)

Ingrediënten:

Een niet te grote pompoen (+/-1 kg), 1 liter water, 3 tenen knoflook, 1 klein pakje kokosmelk, 1,5 groentebouillonblokje, wat fijn gehakte peterselie, peper 

 

Bereiding:

De pompoen in kleine parten verdelen in de pan, hierbij de schoongemaakte tenen knoflook voegen en de groentebouillonblokjes. Water toevoegen totdat de pompoen onder staat (ongeveer 1 liter). Het geheel aan de kook brengen. 20 minuten door laten koken. Als de pompoen gaar is, fijn maken met de staafmixer, de kokosmelk toevoegen en verder op smaak brengen met peper. De soep een nacht in de koelkast laten staan, weer warm maken en voor het opdienen afmaken met wat gehakte peterselie.

Eet smakelijk!

 

Recept van: Joep